Ostatni wpis na blogu dotyczył
analizy składu margaryny Benecol. Dowiedzieliśmy się, że Ta margaryna zawiera całkiem dużo
tłuszczów nasyconych, ponieważ w jej skład wchodzi
olej palmowy i kokosowy.
Nie jestem dietetykiem jednak potrafię łączyć fakty. Jeżeli
stanole roślinne mają obniżać cholesterol to jaki sens ma zawartość w margarynie
tłuszczów nasyconych, które podwyższają obecność
złego cholesterolu we krwi?
Benecol zawiera oznaczenie zalecany przez
Fundację Kardiochirurgii w Zabrzu. Wysłaliśmy więc maila do tej fundacji, o to jego treść:
Witam,
W jaki sposób margaryna Benecol uzyskała od Państwa Fundacji status "zalecanej" ?
Czy mają Państwo dostęp do badań klinicznych, które potwierdzają dobre efekty tego produktu w obniżaniu cholesterolu?
Jak na razie nie otrzymaliśmy
żadnej odpowiedzi od Fundacji.
Konsternację budzi również umieszczony na stronie http://benecol.pl/faq/ dział "zapytaj eksperta" gdzie znajduje się kilkanaście pytań i odpowiedzi na pytania dotyczące
Benecolu, jest również możliwość wysłania zapytania do eksperta, w domyśle ma to być pytanie otwarte i umieszczone na stronie, jednak po zadaniu pytania ze specjalnego formularza, nasze zapytanie gdzieś znika.
Możemy się więc zapytać samych siebie - Jak zaufać firmie, która nie szanuje swoich klientów.
Kolejna wątpliwość dotyczy głównego hasła Benecolu: "
Klinicznie Udowodniona Redukcja Cholesterolu". Hasło sugeruje, że zostało udowodnione pozytywne działanie Benecolu na zmniejszenie złego cholesterolu we krwi. Jednak na stronie znajdziemy
jedynie informację o pozytywnym działaniu steroli roślinnych (jednego ze składnika margaryny) na obniżenie cholesterolu.
Nie możemy wiec stwierdzić, że margaryna Benecol działa skutecznie w walce z cholesterolem, ponieważ różne składniki Benecolu mogą różnie wpływać na nasz organizm, suma summarum mogą nawet podwyższyć poziom cholesterolu poprzez zawartość tłuszczy nasyconych o których pisałem wyżej.
Related Posts