Cholesterol, który potocznie kojarzony jest z samym złem, jest niezbędnym składnikiem naszego organizmu.
Pochodzi z substancji odżywczych, ale również jest wytwarzany przez nasz organizm.
Obecnie panuje trend naukowy do uznania
cholesterolu LDL (stężenie frakcji lipoprotein o niskiej gęstości we krwi) za
"zły", ponieważ odkryto korelacje dodatnią pomiędzy
zawartością LDL we krwi, a ryzykiem występowania
chorób układu sercowo-naczyniowego.
Natomiast
cholesterol HDL (lipoproteiny dużej gęstości) jest uznawany za
"dobry" cholesterol, ponieważ wykryto ujemną zależność pomiędzy jego zawartością we krwi, a ryzykiem chorób serca i układu naczyniowego.
Dlaczego cholesterol LDL jest zły?
Cholesterol LDL odkłada się na ściankach tętnic (tworząc złogi) w skutek czego zwężeniu ulega światło tętnic wieńcowych, co prowadzić może do miażdżycy. Miażdżyca objawia się głownie w miejscach gdzie występuje wysokie ciśnienie krwi (aorta i tętnice bezpośrednio od niej odchodzące).
Dlaczego cholesterol HDL jest dobry?
HDL "wyłapuje" nadmiar cholesterolu LDL i transportuje go do wątroby, gdzie jest utylizowany. Dzięki temu LDL nie odkłada się na ściankach naczyń krwionośnych.
To wyłapywanie złego cholesterolu, świetnie jest pokazane na poniższym filmie:
Related Posts