• Dieta
  • Cukrzyca
  • Zakwaszenie Organizmu
  • Cholesterol

finezka

Blog dla konsumentów, aktualne konkursy, nowe produkty, zdrowie

  • Start
Home » benecol » BENECOL CLASSIC - Analizujemy skład

BENECOL CLASSIC - Analizujemy skład

We wcześniejszym wpisie przedstawiłem krótki wstęp dotyczący produktów do smarowania chleba Benecol. Teraz chciałbym przedstawić skład poszczególnych produktów do smarowania pieczywa Benecol.

Benecol Classic - skład


Analizę zacznę od klasycznej wersji Benecolu - Benecol Classic.

Zobaczmy skład tej margaryny:


Składniki: olej rzepakowy, woda, estry stanoli roślinnych (stanole roślinne 6,7%), tłuszcze roślinne (palmowy i kokosowy), emulgatory (lecytyna sojowa, mono- i diglicerydy kwasów tłuszczowych), sól (0,5%), aromaty, regulator kwasowości (kwas cytrynowy), barwnik (beta-karoten), witamina A (retinol), witamina D3 (cholekalcyferol). Nie zawiera substancji konserwujących.

Na pewno zaletą składu Benocolu Classic jest brak substancji konserwujących (chociaż czy na pewno?), najważniejszym składnikiem margaryny są oczywiście stanole roślinne.

Wadą jest na pewno zawartość soli, której jest 0,5 %. Sól, której jest dużo w wielu produktach i może powodować choroby m.in. nadciśnienie tętnicze, miażdżycę i zwiększa ryzyko zachorowania na choroby sercowo-naczyniowe. Czyli choroby które paradoksalnie do których paradoksalnie również przyczynia się podwyższony cholesterol.

Jenak substancje konserwujące są.


W Benecolu Classic znajduje się lecytyna sojowa, która przedłuża okres przydatności do spożycia produktu. Jednak lecytyna nie jest szkodliwa dla zdrowia, a nawet jest korzystna.

Mono- i diglicerydy kwasów tłuszczowych - Emulator, brak informacji w jaki sposób są estryfikowane, jednak generalnie te substancje nie są dla nas szkodliwe.

 regulator kwasowości (kwas cytrynowy) - konserwant, również aromat, który może być szkodliwy w dużych ilościach (np. zaburzenia przyswajania wapna), w ilościach jakie zawierają produkty spożywcze, nie jest uznawany za szkodliwy.

Co tu jeszcze mamy?


Aromaty - brak informacji jakie są to aromaty więc ciężko się do tej informacji odnieść.

barwnik (beta-karoten) - barwnik, który w organizmie przekształca się w witaminę A, Przyjmując beta-karoten, nie powinno brać się suplementów zawierających witaminę A (retinol).

witamina A (retinol) - mimo tego co napisałem powyżej, występuje witamina A w Benecolu, czy może dojść do jej przedawkowania? Nie wiadomo ponieważ nie ma podanej ilości jednego i drugiego składnika.

witamina D3 (cholekalcyferol) - Reguluje gospodarkę wapniowo-fosforową i wpływa na rozwój kośćca. Jednak przedawkowanie tej witaminy może być również szkodliwe dla naszego zdrowia.

Oczywiście najważniejsze składniki bez których margaryna nie byłaby margaryną - tłuszcze roślinne (palmowy i kokosowy) - Olej palmowy zwiera około 50% nasyconych kwasów tłuszczowych. co niestety sprzyja (o zgrozo) powstawaniu cholesterolu. Olej kokosowy zawiera jeszcze więcej nasyconych kwasów tłuszczowych bo aż do 90%, więc o co tu chodzi ?


Wreszcie najważniejszy składnik Benecolu

Estry stanoli roślinnych - obniżają ilość cholesterolu LDL we krwi, co wykazały badania, jednak nie mogę znaleźć żadnych badań dotyczących samego Benecolu, które potwierzdzają, że stosowanie tych konkretnych produktów (od Benecolu) zmniejsza ilość "złego cholesterolu".




















5 Comments
benecol
poniedziałek, 7 kwietnia 2014

Share

Like

G+

Tweet

Tweet
Related Posts

5 komentarze

avatar
Balas
Unknown delete 6 stycznia 2019 10:41

A wiec wdpierajmy tricicieli!

avatar
Balas
Unknown delete 14 stycznia 2020 18:55

14 stycznia 2020r konsumowałem benecol.Konsystencja i smak dobre.Kupiłem z powodu ceny:2,5 zł/400g,termin do spożycia-17 stycznia.

avatar
Balas
Unknown delete 14 stycznia 2020 18:55

14 stycznia 2020r konsumowałem benecol.Konsystencja i smak dobre.Kupiłem z powodu ceny:2,5 zł/400g,termin do spożycia-17 stycznia.

avatar
Balas
Unknown delete 23 stycznia 2020 17:27

Chyba jakiś fake.
Normalna cena to powyżej 10 zł za opakowanie.

avatar
Balas
Unknown delete 23 marca 2021 09:35

Mogę ocenić Benecol tylko smakowo. O niebo lepszy od masła które praktycznie nie ma smaku i z reguły jem je twarde które trudno rozsmarować .

Show Conversion CodesHide Conversion Codes
Show EmoticonHide Emoticon
Newer Older Home

Która Dieta jest najbardziej skuteczna?

Popularne posty

  • Dieta paleo, jakie daje efekty dieta paleolityczna?
    Dieta Paleo opiera się na prostym wnioskowaniu - skoro przez tysiące lat jedliśmy pewne potrawy to te potrawy będą dla nas najlepsze poniew...
  • BENECOL CLASSIC - Analizujemy skład
    We wcześniejszym wpisie przedstawiłem krótki wstęp dotyczący produktów do smarowania chleba  Benecol . Teraz chciałbym przedstawić skład po...
  • Różowe Kinder Niespodzianki skierowane do dziewczynek
    Do oferty znowu powraca Różowa   Kinder Niespodzianka skierowana do dziewczynek . Czekoladowe jajka nie tylko różnią się od standardowych ró...
  • Margaryna Benecol - moje wątpliwości
    Ostatni wpis na blogu dotyczył analizy składu margaryny Benecol . Dowiedzieliśmy się, że Ta margaryna zawiera całkiem dużo tłuszczów nasyco...
  • Dieta Kapuściana. Czy dieta prezydencka działa ?
    Dieta Kapuściana zdobyła swoją popularność dzięki pogłoskom, że sam Prezydent Aleksander Kwaśniewski stosował ją aby lepiej wyglądać na czas...
  • Facebook
  • twitter
  • googleplus
  • linkedin
  • youtube
  • flickr
  • vimeo
  • deviantart

Copyright finezka 2014 . Template by Noval Web . Redesign by Aisuka Blog . Powered by Blogger

Published By Gooyaabi Templates